Jezuïetenberg

Dagblad de Limburger

Zoekt u nog een ouderwets leuk, koel uitje in Zuid Limburg? Denk dan eens aan de Jezuïetenberg in Maastricht. Dit indrukwekkende Rijks-cultuurmonument ligt in een gangenstelsel in de Cannerberg. Onlangs was ik er voor de derde keer en wéér vond ik het boeiend.

Van 1870 tot 1962 hebben Maastrichtse Jezuïeten-in-opleiding in deze voormalige mergelgroeve hun vrije woensdagen doorgebracht. Die slimme jongemannen hebben zich destijds vermaakt met tekenen op de wanden en het uitkappen van beelden en reliëfs in de zachte mergel. Hun handwerk heeft honderden kunstwerken opgeleverd, variërend van ontroerende portretjes tot imposant grote beelden. Maar niet alleen de werken zijn indrukwekkend. Ik vond het ook mooi om een indruk te krijgen van een vervlogen tijd. Waarin (vaak rokende) studenten zich ondergronds vermaakten met het uitbeelden van zaken die hun raakten. Zij waren blijkbaar ruimdenkend want er zijn veel imitaties van niet-Christelijke heiligdommen. Buitenlandse leergasten hebben herinneringen aan hun vaderland uitgebeeld. De verticale landkaart in reliëf van het toenmalige Tsjechoslowakije staat me nu nog bij. Ook de gigantische Mosasaurus.

Het bezoek kan alleen op afspraak via jezuietenberg.nl. Anderhalf uur wordt u rondgeleid door dit labyrint, waar het altijd 10 ºC is met een luchtvochtigheid van 98 %. Een jas kan ’s zomers dus ook geen kwaad!

Wilt u er een dagtrip van maken?  Mijn suggestie zou zijn: kom met de trein, huur OV-fietsen, bezoek ’s morgens de Jezuïetenberg, trap dan eventjes door naar Château Neercanne voor de aantrekkelijke jubileumlunch, fiets ’s middags lekker door Maastricht, steek een kaarsje aan voor de Sterre der Zee en drink wat op het Onze Lieve Vrouwe-plein; als afsluiter op de Markt het onvolprezen frietje-met van Reitz. In één dag doet u dan een berg ervaringen op.

0 Comments

Leave a comment

>