Columns

Gé schrijft tweewekelijks een column in Dagblad de Limburger.

  Lente

  21 maart 2018

  21-3-18

  Er zaten twee duiven op het tijdelijke hek rondom de opgraving in de Roermondse Neerstraat. Die duiven deden wat duiven moeten doen op de eerste lentedag. Ze maakten elkaar het hof. Hij fladderde om haar heen. Zij schoof steeds op.

  Verstand van duiven heb ik niet. Maar het zou me verbazen als die twee daar tot de daad gekomen zijn. Tenzij duiven het heel snel doen. Want hij zat wel ’n keer op haar. Héél even. Mocht dat het dan toch geweest zijn, dan heb ik te doen met duiven.

  Die vogels hadden uiteraard geen oog wat er onder hun pootjes te zien was: een antiek stenen wegdek dat toevallig was blootgelegd.  Vóór de voormalige Hubo (gesloten sinds december) wilde de gemeente namelijk een boom planten. Maar toen kwam deze oude Neerstraat tevoorschijn. Die vondst doet haar straatnaam wel eer aan. Want ze ligt minstens een halve meter lager dan het huidige wegdek.

  Vorige week werd dit oude plaveisel blootgelegd door professionele archeologen. Ze waren met drie man: twee gravers en een woordvoerder. De laatste gaf antwoord op de alle vragen van het winkelpubliek. Heel interessant: onder de bestrating van maaskeien hadden ze een nóg ouder wegdek gevonden, van klei. Daarin zaten niet alleen menselijke voetafdrukken, maar ook pootafdrukken van varkens.

  Vrijdag zijn de geschiedgravers vertrokken. Sindsdien is er niets gebeurd. Behalve die twee duiven dan.

  Vanuit de Neerstraat liepen we naar ons stembureau. Heerlijk: stemmen in het Stadhuis. Dat geeft me toch het idee dat we iets belangrijks doen. De plechtige stilte daarbinnen verbrak ik een beetje omdat ik mijn vrouw komisch vond.  Zij vertelde dat ze, bij haar allereerste stemronde, gevraagd had of ze ook moest betalen.

  Vrolijk liepen we naar buiten en de vriendelijk ijsboer was al zijn terrasje aan het opzetten. Laot de lente maar kómme!

  Lees verder →

  Gevaar

  7 november 2017

  De Limburger 4-11

  Een concert komt soms in gevaar door onverwachte gebeurtenissen. Maar goede dirigenten kunnen dan de zaak toch naar hun hand te zetten.

  Zo stond ik in 2013 in de Roermondse Oranjerie met het Limburgs Symfonie Orkest. Zij zaten toen in een spannend fusieproces met hun Brabantse conculega’s. Laat nou de interimbestuurder, die dat samengaan begeleidde, bedacht hebben om hierover te speechen tegen de muzikanten op de bühne vlak vóór ons optreden. Wat die man zei weet ik niet, maar zelden zag ik zo’n verongelijkte groep musici de artiestenfoyer binnenstormen. Ze waren woest. Ik dacht: Daar gaat mijn concert.

  Maar de Vlaamse dirigent Etienne Siebens zorgde in mijn ogen ervoor dat op het podium alle zakelijke beslommeringen uit de hoofden verdwenen. Hij kwam op, concentreerde zich en zette toen het instrumentale openingsnummer in. Maar het tempo was véél hoger dan tijdens de repetitie. Ik vond dat geniaal. Etienne gaf gas als een muzikale Max. Volgens mij wilde hij laten zien: Hier moet muziek worden gemaakt en de baas op de bühne ben ik!

  Twee weken geleden zag ik ook iets dergelijks maar toen bij een amateur orkest. Ik zat in de zaal van de Oranjerie bij het Bondsconcours-optreden van Fanfare Sint Wiro uit ’t Reutje bij Sint Odiliënberg. Het orkest kwam op onder groot applaus. Er volgde een spannende stilte. Maar opeens stond een saxofoniste op en liep naar achter.

  Toch kondigde de presentator dirigent Bart Deckers aan en het orkest ging staan. Maar … Bart kwam niet. Dat voelde ongemakkelijk. De muzikanten kregen een teken en namen verbaasd weer plaats.

  Een oudere mijnheer uit Haelen naast me zei: Oei, noe waerd ’t lestig.

  De presentator kwam terug, vertelde dat er Een probleempje was en ging. De Haelense mijnheer dacht dat de saxofoniste nu met een kapot instrument naar Adams in Ittervoort scheurde. Maar nee, daar kwam zij terug. Onder luid geklap.

  Nogmaals werd Deckers aangekondigd en wat hij toen deed vond ik ook geniaal. Want zelfs als alles normaal verloopt is zo’n concours al zenuwslopend.

  Bart kwam op, nam het applaus in ontvangst en draaide zich om naar zijn orkest. Maar vóórdat hij op de bok ging staan nam hij tijd. Laat het vijf of tien seconden geweest zijn. Of hij iets gezegd heeft hoorde ik niet. Maar in mijn ogen was dat moment wezenlijk voor het prachtige optreden, dat volgde. Bart zocht met elke muzikant oogcontact. Alsof hij duidelijk wilde maken: Zó, en nu is de Oranjerie van ons. 

  Haelen fluisterde bewonderend: Det duit’r sjoeën!

  Lees verder →

  Geert

  10 oktober 2017

  De Limburger 7-10-17

  Geert Henderickx is dood. Al meer dan een maand. Pas deze week las ik dat en het raakte me. Want ik heb Geert hoog zitten. Ook ben ik hem dank verschuldigd.

  Vreemd trouwens dat er niets in deze krant stond. Geen advertentie. Geen In Memoriam. Terwijl Geert, in mijn ogen een top muziekjournalist, uit Grathem kwam.

  Vorig jaar hadden we nog contact omdat ik terecht was gekomen op zijn website www.popstukken.nl. ( Die mooie site is nog steeds operationeel. )

  We maakten kennis rond 1974. Met onze groep Zimmermann speelde ik toen in De Metro in Heel (ik word nóg moe als ik denk hoe vaak we daar boxen en zelfs Hammond-orgels hebben versjouwd, in en uit die kelder) en tot onze prettige verbazing schreef Geert erover in Muziekkrant Oor.

  Dat tijdschrift blijkt helaas geen digitaal archief te hebben en ik weet nu dus niet meer wát hij toen schreef. Maar dát hij over ons schreef, dat hebben we geweten. Kritdju! Opeens werden we gevraagd buiten Limburg. We kregen zelfs een contract om een halfjaar lang iedere maand één donderdagavond te komen spelen in Paradiso, Amsterdam.

  Van het een komt het ander. Maar een en ander begon met Geert.

  Als ik aan hem terugdenk dan kom ik op drie woorden: bescheiden liefhebber en trouw. Geert musiceerde zelf niet en dat is een bijna opluchtende uitzondering in de popjournalistiek. Hij was gewoon gek van muziek. Daarom wilde hij muzikanten in het spotlicht zetten en vooral zelf buiten beeld blijven. Ik ben nóg trots op het grote interview dat we hadden voor Oor in 1992.

  Trouw vond ik hem omdat hij me nooit onheus behandeld heeft. Is dat dan uitzonderlijk? Nou, Geert was gelukkig niet de enige. Maar sinds 1974 heb ik me een paar keer gekwetst gevoeld door Limburgse journalisten. Kijk, van gefundeerd harde kritiek kan ik leren. Maar het doet pijn als een bekende je opeens, volkomen onverwacht, moedwillig afbrandt. De eerste keer ging ik uithuilen bij Toon Hermans. Hoewel Toon natuurlijk divisies hoger speelde, vond ik het een troost dat het hem ook was overkomen. Toon noemde het bewust neersabelen van opkomende provinciegenoten zelfs typisch Limburgs. Maar Geert uit Grathem deed dat niet.

  Ik liet mijn vrouw Geert’s foto zien en zij zei meteen: Hij was van dat leuke stel uit Utrecht dat vaker naar onze Cd-presentaties kwam. Geert had dan altijd de fijne gewoonte om een cadeautje te geven. Terwijl ik dit schrijf klinkt zijn laatste presentje: de Cd Nat King Cole, Rare Radio Recordings & Soundies.

  Geert, merci!

  Lees verder →

  Vijfentwintig jaar

  21 mei 2017

  De Limburger 20 mei 2017

  De Smoeshaan is een kroeg aan de Leidsekade in Amsterdam, naast Theater Bellevue,.

  Al vijfentwintig jaar houden wij daar onze presentaties. Al zing ik in het Limburgs, als Nederlandse artiest wil ik mijn platen ook ten doop houden in Amsterdam. Want in die buurt zitten alle landelijke media en die komen niet naar Roermond. Ja, wel bij aardbevingen, overstromingen of als er een wethouder omkukelt. Maar anders niet.

  Wellicht denkt u: waarom in De Smoeshaan? Nou, vanwege het Limburgse bier dat ze daar al een kwart eeuw tappen. Toentertijd vond de directeur van, ik zal geen merk noemen, een brouwerij uit Gulpen het leuk om ons in natura te steunen met gerstenat. De nieuwe bierleiding vindt dat gelukkig nog steeds.

  Vijfentwintig jaar geleden overhandigde Huub Stapel mij het eerste exemplaar van de CD ‘Blood’. In mijn plakboek zit nog een foto. Waat ’n menkes!

  Afgelopen maandag werd De Liedjeskast gelanceerd. Dit is een gratis on line programma op oefenen.nl, bedacht door mijn vrouw Marjan Suilen, om taalregels te leren. Samen schreven we de liedjes. Tweede Kamer-voorzitter Khadisha Arib nam de CD in ontvangst. Vanwege haar waren maandag ook twee kamerleden van de partij. Nou moe! Eén twitterde zelfs over De Liedjeskast.

  In 1992 hadden we nog een fax en zeker geen mobiele telefoon. De uitdrukking ‘vaste lijn’ bestond ook nog niet. Want dat was de enige lijn die je had. Toen moest je gewoon optelefoneren naar Amsterdam om een hotel te reserveren. Tegenwoordig is er daar geen kamer meer te krijgen en had Marjan via een of andere website een mooi appartement aan de Ceintuurbaan gehuurd. Drie hoog. Ik wordt nu nóg bang als ik denk aan die akelig lange smalle trap.

  Blood was mijn eerste plaat die alleen op CD verscheen. Het voorafgaande album was nog geperst op vinyl. Nu is mijn muziek behalve op CD ook te beluisteren op Spotify.

  Als je dat zo bekijkt zou je denken: Waat is t’r toch väöl verangerd wó. Maar is dat wel zo? Zijn dit eigenlijk niet allemaal randverschijnselen? Want een goed liedje blijft een goed liedje, of het nou op LP, CD of iTunes staat. En leuke mensen blijven leuke mensen, of ze je nou bellen met een iPhone 25 of op de vaste lijn. Hetzelfde geldt trouwens ook voor klootzakken.

  Maar sommige dingen zijn in vijfentwintig jaar gelukkig helemaal niet veranderd. Ook afgelopen maandag waren Marjan en ik de laatsten van ons gezelschap om het pand te verlaten. Maar toen moest ik aan de Ceintuurbaan nog wel die rot-trap op.


   

  Lees verder →

  Ottensamer

  9 mei 2017

  Wat doe jij hier?, hoor ik in de grootste boekhandel van Groningen. De vraag komt van dirigent Floris de Wever waarmee ik al drie keer heb opgetreden. Maar hij dirigeert niet alleen, Floris blijkt hier te werken. Voor de keten, waar deze boekenzaak toe behoort, is hij inkoper van klassieke CD’s. Jij zou denken dat het vak CD-inkoper langzamerhand gerekend kan worden tot de oude ambachten. Niets is minder waar. Floris laat me trots zijn grote afdeling zien. Iedere maand kiest hij voor zijn klanten een speciale advies-CD en dat werkt heel erg goed. Wat zou je mij adviseren?’, vraag ik.

  Floris wordt heel enthousiast: New Era van Andreas Ottensamer. Die CD is net uit. Zo mooi! Andreas is de solo-clarinetist  van de Berliner Philharmoniker en zijn vader én zijn broer bespelen hetzelfde instrument bij de Wiener. 

  Verkocht. Floris heeft gelijk: het is een super CD die ik dagelijks draai. In de eerste plaats vanwege de prachtige muziek voor klarinet en orkest. Allemaal stukken die een relatie hebben met het rijke hof van Mannheim, waar in het tweede deel van de achttiende eeuw de beste musici wilden spelen. Mozart was helemaal weg van de sound van het orkest daar. Hij was er op doorreis en schreef als 22-jarige aan zijn Pa (vrij vertaald.) Ach, hadden wij ook maar klarinetten!

  Ottensamer bespeelt dat instrument prachtig. Er komen virtuoze trekjes voorbij maar het gemak waarmee hij die brengt is jaloersmakend. Bovendien blaast hij fantastisch zuiver. Dat is nog niet zo gemakkelijk op een blaasinstrument, hoor. Kijk, een goed gestemde piano klinkt altijd zuiver, maar bij een blaasinstrument moet de muzikant de toon maken met zijn adem, met zijn lippen, zeg maar met zijn hele lijf.

  Wat ik ook zo mooi vind is hoe hij varieert met de klank van zijn instrument. In de opgewekte passages klinkt zijn klarinet helder, scherp. Terwijl hij in sommige langzame passages een omfloerste doffere toon laat horen. Daar speelt hij steeds mee.

  In deze muziek worden vaak korte passages herhaald. Ottensamer laat die herhaling dan altijd anders klinken. Vaak zachter maar nooit minder intens.

  Weet u: de klassieke sterren van nu hebben Youtube ontdekt. Ik heb gisteravond daar de clips van de CD bekeken. Wat blijkt: er is geen dirigent. Als een popster leidt Andreas het orkest!

  Floris had gelijk: deze CD is een aanrader. Het gekke is dat ik op zijn advies nóg twee CD’s heb gekocht, van andere musici. Maar, vanwege Ottensamer, zitten die nog steeds in de verpakking.


   

  Lees verder →

  Het Rosenberg Trio

  13 februari 2017

  Dagblad de Limburger 11-2-2017

  Waarom gebruiken mensen woorden? Om iets te benoemen zou ik zeggen. Maar het Engels heeft 3.000 verschillende benamingen voor dronkenschap. Drieduizend! Waarom? Een wetenschapper zegt dat al deze woorden nodig zijn om, ik citeer: ‘die situatie een beetje te verhullen.’ Dus Engelsen bedenken nieuwe woorden voor zat zijn omdat ze zich schamen dat ze wéér aangeschoten rondzwalken. That I can understand.

  Maar wat betekent het als mensen ergens géén woorden voor nodig hebben? Ik ging daarover denken, nadat ik het Rosenberg Trio had opgenomen. Bij de repetitie vertelde ik dat het stuk in A majeur stond, maar de drie mannen keken elkaar aan, begonnen te lachen en zeiden: Laat maar horen. Dus ik speelde het liedje voor en snel hadden ze het nummer onder de knie. We praatten nog wat na en ze vertelden dat ze dus nooit akkoorden benoemen. Op de vraag of er in de Sinti-taal woorden voor waren antwoorden zij: ‘ Dat valt best tegen.’  Wo! Ik ben gewend dat muzikanten allerlei termen gebruiken om over muziek te communiceren. Eigenlijk was het hele conservatorium zelfs de inwijding in een soort elitaire geheimtaal.

  Tot mijn bewonderende verbazing blijken deze zigeuners zonder te kunnen. Zo speelde Stochelo Rosenberg ergens heel mooi een Kruis Elf akkoord. (Voor de geïnteresseerden: C Kruis Elf = C E G Bes D Fis) Toen ik tegen hem zei dat ik die greep daar prachtig vond, moest ik voorspelen waar ik het over had.

  Het Rosenberg Trio heeft dus geen theorie nodig. Zij spelen. En hoe! Ik voelde de hechtheid waarmee ze musiceren. Dat is het resultaat van já-ren samenspelen. Stochelo staat als sologitarist natuurlijk in het middelpunt. Terecht, want hij soleert onnavolgbaar indrukwekkend. Een held! Maar de broers Nonnie en Nouche, op de contrabas en de slaggitaar, geven neef Stochelo de werkelijk waanzinnig solide basis van waaruit hij kan schitteren. Zij spelen zó ritmisch dat je geen moment slagwerk mist.

  Jaloers ben ik op muzikanten die mij op die manier kunnen meevoeren. Dat zijn er niet veel. Want net zoals het Engels 3000 woorden heeft om dronkenschap te verhullen, zo ken ik gitaristen die strooien met Kruis Elf akkoorden maar mij niet kunnen raken.

  Het Rosenberg trio kan dat wel. Mijn conclusie is dat zij muziek zó benijdenswaardig normaal vinden dat ze er geen woorden voor nodig hebben. Die drie mannen maken niet alleen samen muziek, zij zijn muziek.


   

  Lees verder →

  (Alma) Tadema

  19 januari 2017

  De Limburger 14-1-17

  Wat doet u op een vrije middag in een vreemde stad?

  Ik ga dan graag naar een museum.

  Zoals laatst toen we in Leeuwarden speelden. We kwamen aan om ’n uur of twee en eerst, zoals altijd, een dutje. Daarna liep ik door de kou naar het Fries Museum voor de tentoonstelling Alma-Tadema. Klassieke verleiding.

  Binnen stond een rij. Gelukkig kon ik onder het wachten de levensbeschrijving van de schilder lezen op een muur. In 1836 kwam hij ter wereld in het Friese Dronryp als Lourens Tadema. Maar in 1912 werd de man in de St Paul’s Cathedral in Londen begraven als Sir Lawrence Alma-Tadema. Waarom is zijn naam veranderd? Voordat ik dat kon achterhalen ging de deur open.

  Wat een mooie expositie! Tadema kon schilderen met een fotografie-overtreffende precisie. De subtitel Klassieke verleiding is goed gekozen. Je ziet namelijk veel aantrekkelijke mensen, vooral jonge vrouwen, uit de Griekse en Romeinse oudheid in mooie poses, met blijmakend licht en in schitterende decors. Alles klopt tot in het kleinste detail. Opvallend hoe natuurlijk al het stof van die toga’s valt. Vakwerk!

  Slenterend door de mooie zalen leerde ik ook iets over die naamsverandering. Dat heeft hij zelf gedaan, in twee etappes. Hoewel zijn familie een jurist in hem zag vertrok Lourens al als zestienjarige om te studeren aan de Antwerpse kunstacademie. In Vlaanderen voegde hij zijn tweede voornaam Alma bij zijn achternaam. Helaas las ik nergens waarom.

  Heel interessant vond ik het dat de ontmoeting in 1864 met kunsthandelaar Ernest Gambart zo belangrijk was geweest voor de Tadema’s carrière. Achter een succesvolle artiest staat vaak een slimme handelsman.

  ‘Zou onze Roermondse Pierre Cuijpers hem gekend hebben? En zo ja was Pierre dan niet een beetje jaloers op zijn Friese tijdgenoot?’, waren vragen die opkwamen. Want Alma-Tadema vertrok naar London, noemde zich Lawrence en werd een wereldster. Hij concentreerde zich op de klassieke oudheid en in 1899 werd hij als grootste schilder van zijn tijd geridderd tot Sir Lawrence.

  De tentoonstelling kan ik aanraden. Mocht u willen gaan, dan heeft u tot en met 7 februari de tijd.

  Het schilderij dat me nog het meest bijstaat van deze fijne vrije middag in Leeuwarden is klein. Het heet De wijnwinkel. Je ziet een Romeinse wijnhandelaar die, over zijn toog leunend, aan zes mannen uitlegt wat ze zojuist geproefd hebben. Die mannen kijken zó geïnteresseerd, dat ik er nu nog dorst van krijg. Proost!


   

  Lees verder →

  Slappe lach

  18 december 2016

  De Limburger 17-12-16

  Vandaag precies twintig jaar geleden was ik te zien in het NOS Journaal, zowel om zes uur als om acht uur. Weet u waarom? Omdat Toon Hermans ’s morgens gebeld had. Hij werd die dag 80 en had zelf geen zin in TV. Maar hij vroeg of ik, als zijn producer, over hem zou willen praten.

  Ik vond dat erg eervol maar ook net zo spannend. Bibber bibber, Het Journaal komt mij thuis! Van de opnames herinner ik me alleen dat ik voortdurend de slappe lach had. Op een gegeven moment lagen we allemaal in een deuk: de cameraman, de geluidsman en de vrouwelijke reporter.

  Toen ik onlangs in Hilversum speelde ben ik naar dat oude nieuwsbulletin gaan kijken bij Beeld en Geluid, het museum van de omroep. Op TV was jammergenoeg niets te zien van de hilariteit.

  Afgelopen halfjaar werden we in de media een beetje overladen met Toon. Om een evenwicht te vinden heb ik iedere dag tien minuten mijn aandacht gericht op onze samenwerking van twintig jaar geleden. Niet alleen genoot ik van de twee CD’s, waarvoor Toon mij gevraagd had als producer. Ook was het heerlijk om naar de DVD van zijn laatste One Man Show te kijken. Toon had mij ook bij die registratie de eindverantwoordelijkheid gegeven over het geluid. Bovendien heb ik met veel plezier voor het eerst weer een deel van de opnames beluisterd die we bij hem thuis in Bosch en Duin maakten. Zowel Toon als ik liepen altijd rond met een cassetterecorder en ook daar werd veel gelachen. We werkten hard maar hadden ook lol.

  Nu we het toch over lol hebben:  26 augustus 1996 was een van de hoogtepunten. We gaven die dag een persconferentie in België over de CD ‘Ik zing van het leven’. Ik schrijf wel ‘we’ maar de pers kwam natuurlijk voor Toon. In een zaal van het chique Antwerpse Park Lane Hotel (dat nu niet meer bestaat) zaten wij tweeën achter een tafel met voor ons heel veel Vlaamse journalisten. Voor mijn idee waren ze er allemaal. Ik voelde me kleine Petrus naast grote Jezus. Na het vragenuurtje was er een fotosessie in de tuin. In mijn plakboek zitten artikelen uit alle Vlaamse kranten van de volgende dag. De beste foto vind ik die uit De Gazet van Antwerpen. Kijk maar op mijn Facebook: Toon en ik gieren van de lach. Wat een mooi beeld voor een plezierige én vruchtbare samenwerking.

  Lees verder →

  Expats

  23 oktober 2016

  De Limburger 23-10-16

  Wat is Limburg toch een emigratieprovincie. Van mijn klas op het Bisschoppelijk College heeft het overgrote deel ons gewest verlaten. Toen wij eindexamen deden was hier weliswaar geen universiteit en moest je weg als je doctor(anda) wilde worden. Maar ik hoorde dat, zelfs nu we onze veelgeprezen Maastricht University hebben, de meeste afgestudeerden nog steeds vertrekken.

  Overal in het land ontmoet ik Limbo-expats in theaters. Kennelijk vinden deze Sudeten-Limburgers het leuk om muziek in hun moedertaal te horen.

  Laatst na een optreden in Hendrik-Ido-Ambacht (tussen Dordrecht en Rotterdam) kwam ik aan de praat met een ouder koppel, afkomstig uit Roermond. Zij woonden echter al meer dan vijftig jaar aan die kanten. Beiden spraken een heel mooi ouderwets Roermonds. Het was alsof de tijd had stil gestaan. Ze gebruikten nauwelijks Nederlandse woorden. Zij zeiden bij voorbeeld nog goonsdig (woensdag) terwijl ik nu meestal het verhollandste woonsdig hoor. Tegen elkaar hadden zij altijd dialect gesproken. Terwijl in Roermond het plat zich steeds ontwikkelt was hun tweetaal nog altijd het dialect van vijftig jaar terug.

  Dat deed me denken aan onze ome Sjeng uit Canada. Die emigreerde al in 1953 vanuit Helden naar Quebec. Daar heeft hij goed geboerd en zolang zijn gezondheid het toestond, kwam hij vaak op bezoek. Ook hij gebruikte ouderwetse Heldense woorden. Van hem leerde ik bij voorbeeld Insterkes, dat betekent Langzamerhand.

  Hoe mooi deze authentieke woorden ook zijn: een levende taal verandert voortdurend. Daar valt niets aan te regelen en dat hoeft van mij ook niet. Zo sprak mijn oom tijdens zijn laatste bezoeken steeds meer Frans. Soms maakte hij mooie mengzinnen zoals Viens mer heejerop. (Kom maar hier naartoe)

  Tot slot van een Marokkaanse leerling een prachtige uitspraak in drie talen. Die is me bijgebleven uit de tijd dat ik nog werkte als muziekleraar, waarbij Woela Arabisch is voor Ik zweer. Toen er een nieuwe, en blijkbaar indrukwekkende, leerlinge binnenkwam keek hij op en zei: Woela, mooie maedje!


   

  Lees verder →

  Kampen

  14 oktober 2016

  De Limburger 8-10-16

  Als muzikant kom je nog eens ergens. Vorige week repeteerden wij drie dagen in De Stadsgehoorzaal van Kampen. Wij was in dit geval de Friese zanger Syb van der Ploeg, pianist Wiebe Kaspers, regisseur Jessica Borst, licht- én geluidstechnicus Phil Karis en ik. Met ons vijven namen we bezit van het theater: Jessica en Phil zaten in de voor de rest lege zaal en de bühne was voor de muzikanten.

  Iedere dag speelden we een aantal keren ons hele nieuwe programma en daarna was het wikken en wegen. We schrapten liedjes, bedachten nieuwe partijen, oefenden praatjes. Phil stelde lampen en programmeerde lichtstanden.

  Kampen hadden we gekozen omdat onze regisseur er woont, maar ook omdat deze oude stad aan de IJssel handig tussen Limburg en Friesland in ligt. Ik heb er al vaker gespeeld maar bij gewone optredens zie je eigenlijk nooit iets van een stad. Hoewel we hard werkten, kregen we nu wél een aardige indruk van deze plaats. Mijn vrouw had in het centrum een leuk huisje én fietsen gehuurd. Kampen vond ik mooi. Er was natuurlijk al  een soort band omdat deze stad, net als Roermond, onderdeel uitmaakte van het middeleeuwse handelsverbond de Hanze. Het oude centrum is heel overzichtelijk gebouwd. Paralel aan de rivier liggen de grote straten met daartussen allerlei dwarsstegen en leuke pleintjes.

  Wat me meteen opviel bij het fietsen en het wandelen was dat in het overgrote deel van de huizen geen vitrage hangt. Je kunt daardoor overal naar binnen kijken. Ik weet niet wat u in zo’n geval doet, maar ik wil dan alles zien. Zo lagen op weg van ons huisje naar het theater twee huizen met een piano in de woonkamer en in een héél chique onderkomen stond zelfs een mooie glimmende vleugel te pronken. Zouden Kampenaren willen laten zien wat ze hebben of vinden ze het fijn om zelf vanuit hun huis naar buiten te kijken?

  Ook in ons huisje, dat pal aan de straat lag, hingen geen glasgordijnen. Tijdens het ontbijt voelde ik me erg open en bloot zitten. Maar hoewel er best veel mensen langs liepen keek niemand de kamer in. Willen Kampenaren dan niet zien wat er binnen staat? Opeens kwam er ook een andere gedachte bij me op: hangt er bij ons misschien overal vitrage omdat wij Limburgers uitzonderlijk nieuwsgierig zijn?

  Lees verder →