Documentaire 25 jaar Blaosmuziek

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat het lied ‘Blaosmuziek’ van Gé Reinders uitgebracht werd. Wat begon als nummer ter gelegenheid van het ontstaan van L1 groeide in een kwart eeuw uit tot een tijdloze evergreen die de harten van muziekliefhebbers in Limburg en vér daarbuiten heeft veroverd. Het lied heeft ondertussen bij veel muziekverenigingen een vaste plek op het repertoire en wordt door veel mensen gedraaid op belangrijke momenten in het leven.

Ter ere van deze feestelijke mijlpaal maakte L1 een documentaire die dieper ingaat op het nummer. ‘Blaos mich riek’ vertelt over het ontstaan van het lied en duikt in de betekenis ervan voor de (Limburgse) cultuur en muziekwereld. Niet voor niets stond ‘Blaosmuziek’ sinds het uitbrengen elk jaar hoog in de Limburgse 100 en bereikte het in 2007 zelfs een 27ste plek in de landelijke Top 2000. Tienduizenden muzikanten hebben de evergreen gespeeld en de teller op Spotify staat al op meer dan 1,5 miljoen streams.

In de documentaire spreekt programmamaker Rob Mennen onder andere met de dirigent en arrangeur van toen, Hardy Mertens, geven Frits Spits, Herman Finkers en Henk Hover hun visie op de impact die het lied had en nog steeds heeft. Ook wordt het ontstaan van het lied gereconstrueerd met enkele leden van de fanfare die betrokken waren bij de opnames. En natuurlijk is er een uitgebreid gesprek met Gé, waarbij de kijker wordt meegenomen bij het ophalen van herinneringen van het ontstaan, de eerste opnames en speciale uitvoeringen en optredens.

De Limburg Doc ‘Blaos mich riek’ is zaterdag 25 en zondag 26 mei 2024 om 11:00, 16:00, 18:30 en 23:00 uur te zien op L1 TV. Daarnaast kan de documentaire vanaf zaterdag 25 mei ook online bekeken worden op L1.nl en op L1 YouTube.

Een promo van deze documentaire is te zien op L1 YouTube.

0 Comments