Export

Dagblad de Limburger 24-10-15

Dirigenten zijn, na André Rieu natuurlijk, misschien wel het belangrijkste muzikale Limburgse exportproduct. Ik kan zo al een lijst opsommen van Limburgse orkestleiders die in het buitenland werken. Een kleine selectie: Jan Cober uit Thorn heeft vaste gastdirigentschappen in o.a. Ljubljana, Madrid en Porto. Bram Sniekers is, ook vanuit Thoear, geëmigreerd naar het Noord-Spaanse Lalín om daar het plaatselijke orkest te leiden. Hardy Mertens, die met zijn prachtige arrangement van Blaosmuziek mogelijk heeft gemaakt dat ik met al de dirigenten uit deze column mag spelen, verlaat elk jaar Kerkrade om te dirigeren o.a. in Italië en Singapore.
In eigen land vind ik het ook opvallend hoeveel Limburgse orkestleiders buiten Limburg werken. Chris Derikx uit Broekhuizen leidt de Heineken Fanfare in Den Bosch. Met Geert Mooren uit Meerlo heb ik mogen optreden bij zijn verenigingen in Drunen, Sambeek én Someren. Andersom kan ik me niet herinneren ooit bij een Limburgs orkest een dirigent uit een andere provincie te zijn tegengekomen. Wel een enkele Belsj maar nooit Hollenjers.
Onlangs maakte ik het voorlopige hoogtepunt van Limburgse dirigentenexport binnen Nederland mee. In  het Friese Akkrum speelde ik met Muziekvereniging Harmonie ( n.b. een fanfare!). De dirigent is Jos Zegers uit … Kerkrade. Hij rijdt iedere maandag helemaal naar Akkrum boven Heerenveen om te repeteren, blijft daar slapen en op dinsdag rijdt hij terug via Ommen, waar Jos ook de plaatselijke harmonie leidt. Zo! Hij won trouwens afgelopen zondag nog even het internationale dirigentenconcours in Innsbruck. Volgens mij verdienen onze dirigenten dus net zo’n aandacht als (terecht hoor) de Limburgse filmers.  Daarom zou ik Jos, maar ook al die andere missionarissen die afdalen naar duistere oorden om de inheemschen aldaar te laten delen in ons edele erfgoed, willen toewensen: Glückauf!


 

0 Comments

Leave a comment

>