Licht

Dagblad De Limburger 19-12-15

‘Ik ben jaloers op jouw samenwerking met Toon Hermans’, zei Youp van ’t Hek in het Munttheater. Nou! Youp sprak op de opening van een eervolle tentoonstelling, die de Weertse schouwburg organiseerde naar aanleiding van mijn premiere in januari. Daar hangen nu foto’s die World Press Fotowinnaar en NRC-fotograaf Roger Cremers maakte. Roger volgt mij al zes jaar. Over eervol gesproken: hij heeft duizenden foto’s gemaakt op allerlei uiteenlopende plekken. In de krant herken ik zijn portretten meteen, aan de kleuren en het licht.

We gingen met z’n allen eten en weer ging het over Toon. Van ’t Hek vroeg, tot mijn verrassing, door over onze samenwerking. Of Toon en ik Limburgs praatten? Welke opnames ik nog had? Hoe Toon’s draaiboeken er uit zagen?

’s Avonds bij Licht ,Youp’s nieuwe voorstelling, moest ik weer aan Toon denken.

Youp was totaal niet schreeuwerig of katterig cynisch, maar ingetogen. Super gelachen! Hij pakte mij met dit verrassende verhaal over zijn overleden vriend. Het leukst vond ik de lol-vermenigvuldiging. Toon kon dat ook zo goed. Hij brengt de zaal aan ’t lachen, je voelt dat hij daar zelf lol aan heeft waardoor hij nog verleidelijker gaat timen, waarop de zaal helemaal gaat gieren, etcetera. In Weert gebeurde dat ook. Youp reageerde bij voorbeeld zó alert op niezen, dat ik achteraf iemand sprak die ervan overtuigd was dat die twee niezers waren ingehuurd.

Gevloekt heb ik deze week, toen ik las dat Youp vanwege gezondheidsproblemen gestopt was met optreden. Heeft iemand in Weert dat zien aankomen? Ik niet. Hij kwam nog kletsen in de foyer en oogde fit.

De dagen gaan binnenkort gelukkig lengen. Ik hoop dat Youp snel terug op de been is en weer kan spelen. Want Licht is prachtig.


 

0 Comments

Leave a comment

>